Hrana

Slovenska kuhinja je zelo raznolika, kar izvira iz različnih konfiguracij pokrajin naše prelepe majhne dežele, različne sestave tal, različnih temperatur, vetrovnosti in vlage. Slovenska dežela je pravi fenomen, saj se na tako majhnem prostoru prepleta Panonska ravnina, kras in obala, alpski svet in gričevje. Prav tako pa je slovenska kuhinja sprejela nekaj kulinaričnih dobrot, tudi od svojih sosedov Avstrijcev, Italijanov, Madžarov in Hrvatov, ter jih ponarodila. Na to, da ni enovite slovenske kuhinje, vpliva tudi razslojenost prebivalstva v preteklosti, ki je vplivala na nastanek grajske, samostanske, farovške, meščanske, gruntarske in bajtarske kuhinje. Pod izrazom »slovenska kuhinja« pa mislimo predvsem na slovensko domačo oz. kmečko kuhinjo. Slovensko kuhinjo lahko delimo tudi na prekmursko kuhinjo, primorsko kuhinjo, štajersko kuhinjo, kozjansko kuhinjo in še bi lahko naštevali.

Ker se Terme Olimia nahajajo na območju, kjer se prepletata kozjanska in obsoteljska kuhinja, vam bomo predstavili slednji, in vam v nadaljevanju predlagali nekaj ponudnikov odličnih kulinaričnih dobrot teh dveh kuhinj.

Kulinarične dobrote Kozjanskega in Obsotelja so nadvse preproste, a izredno okusne. Ko si boste kot popotnik zaželeli nekaj domačega za pod zob, je kozjanska juha prava izbira. Tisti, ki vam juhe ne dišijo, pa si postrezite z okusno zmesjo, ki je mešanica odličnih sestavin, kot so fižol, zelje, kumina, čebula, česen, itd. Kot glavno jed vam priporočamo koruznega pečenjaka, mlince in domačega kapuna nadevanega s suhimi slivami, jabolkom, čebulo, česnom, lovorjevem listom, poprom, soljo in prekajeno slanino. Da ne bi ostali pri glavni jedi, pa morate svoje kosilo končati z velikim kosom tople zafrkjače. Ob naštetih dobrotah, vam bomo znali postreči tudi z vrhunsko vinsko kapljico, ki slovi po svoji svežini in pitnosti.