Vinske kleti

Slovenija se lahko pohvali z izjemno vinsko kulturo. Slovenci smo ponosni na številne še vedno dobro ohranjene vinske kleti. Pohvalimo se lahko s številnimi samostanskimi, grajskimi, gosposkimi, kmečkimi in drugimi vinskimi kletmi slovenskih vinarjev. Prav nič manj, pa nismo ponosni na kleti številnih sodobnih vinarjev in kletarjev, ki pridelujejo svetovno priznano vinsko kapljico in tako pripomorejo k prepoznavnosti slovenskih vin in Slovenije nasploh.

Vinske kleti, ki se nahajajo v neposredni bližini Term Olimia, spadajo v vinorodni okoliš Šmarje – Virštajn. Skozi naše kraje poteka tudi Šmarsko – virštanjska vinska turistična cesta, ki vas vodi do številnih odličnih vinskih kleti.

Vinarji vas bodo v svojih kleteh razvajali s prepoznavnim virštanjčanom, ki slovi kot prijazno vino iz virštanjske pokrajine. V gorcah vam je na voljo tudi renski rizling, ki ga odlikuje svežina in harmonična polnost okusov medtem, ko se lahko njegov brat renski rizling, pohvali s svojo pitnostjo in z leti prečudovito zlato barvo. Renski rizling je kakovostna sorta, ki omogoča pozne trgatve, jagodne izbore in celo ledene vino. Predstavljamo vam še eno vino, ki z aromo divjih vrtnic in plemenito kislino razvaja okuse mnogih, to je traminec. Za rizvanca pravijo, da je najlepši, ko je še mlad, medtem, ko nas žametni beli pinot spominja na osvežujoče sadne okuse. Chardonnay vas razvaja z aromo akacijevih cvetov, cvetlično vino bi lahko nadeli ime sauvignonu, zeleni silvanec pa s svojim vonjem razvaja vsakogar. S svežim vonjem maline nas bo očarala modrikasto redeča modra frankinja, z žametnim okusom pa spogledljivi modri pinot.