Samostan in lekarna Olimje

asdffdsasf

asdffdsasf

asdfsfdaf

asdfsfdaf

asfdasdf

asfdasdf

Grad, ki stoji v naselju Olimlje pri Podčetrtku, je bil zgrajen v začetku 11. stoletja. Leta 1663 so grad prevzeli Pavlinci in v njem ustanovili samostan in mu podarili prelepo baročno cerkev, v nekdanjem grajskem stolpu so imeli tudi sobo za bolnike iz katere je kasneje nastala lekarna, ki je med tremi najstarejšimi v Evropi. Svetišče in župnijo so leta 1990 dobili v last manjši bratje Sv. Frančiška – minoriti. Pod njihovim vodstvom si lahko baročno župnijsko cerkev, 3. najstarejšo lekarno v Evropi in zeliščni vrt tudi ogledate.

V lekarni so ohranjene freske, ki jih je naslikal Antor Lerhirger iz Rogatca. Freske so razdeljene na dva sklopa. V prvem sklopu so prikazani pomembni zdravniki in zdravilci iz preteklosti, v drugem so prizori iz Svetega pisma. Lekarna vam ponuja bogato izbiro domačih zdravil. V bližini je zeliščni vrt, za katerega skrbijo patri minoriti.

V baročni cerkvi, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti, si lahko ogledate enega najlepših slovenskih baročnih oltarjev in edine ohranjene baročne dvomanualne orgle iz leta 1764, ki jih je izdelal celjski orglar Janez Frančišek Janečk.

Ob obisku samostana in lekarne vas bo navdušil sprejem bratov minoritov v prostorih Betanije ob Patrovih kapljicah.