Jelšingrad

asdfs

asdfs

asdfsdf

asdfsdf

Dvorec Jelšingrad so nekoč šteli med najlepše grajske stavbe na Štajerskem. Po nekaterih virih naj bi bil dvorec Jelšingrad postavljen v visokem srednjem veku, vendar ga je v literaturi mogoče najti šele leta 1424 kot Erlach. Konec 15. stoletja naletimo na slovensko obliko imena Jelsche (Jelše).

Stavba dvorca Jelšingrad ima danes tlorisno obliko črke L s prizidanim stolpičem ob osrednjem traktu, hkrati pa je na tem mestu razgibana s stolpiči, pomoli in balkoni. Dvorec obsega tudi nadstropje in vrhnje polnadstropje, podkleten je le v severnem delu osrednjega trakta. Dvorec je najtemeljitejšo preobrazbo doživel v začetku 18. stoletja, ko so ga preuredili v baročni dvorec. Poleg prizidav je bil posodobljen še osrednji trakt in v njegovem nadstropju urejena reprezentančna avla. Ob tem so dvorec obdali tudi s parkom, na robu dvorišča pa postavili alegorične figure štirih letnih časov. Še danes lahko občudujete grajski park, ki vam nudi prijeten sprehod ob ogledu številnih eksotičnih dreves.

Dvorec Jelšingrad je bil po zapisih izjemno razkošni opremljen. Priznan zgodovinar Franc Stele, je konec 20. stoletja popisal tudi večino notranjega inventarja. Opozoril je na orožarno z zbirko orientalskega orožja, živalske mumije in druge egiptovske starine ter na figuralne rezbarije primitivnih plemen. Dvorec Jelšingrad je krasilo trinajst baročnih portretov nekdanjih lastnikov gradu iz rodovine Gaisruck, žanrska slika iz 17. stoletja in krajini E. Böhma iz druge polovice 19. stoletja. Dvorec se je bohotil tudi s predragocenim stilnim pohištvom, starimi kristalnimi lestenci in tudi nekaj slikami.

Vojna in povojne prezidave so notranjost dvorca močno prizadele, starinsko opremo, kolikor jo je ostalo od vojne ihte, so odnesli v vse smeri. Tako je danes mogoč le zunanji ogled gradu, prav gotovo pa vas bo navdušil grajski park s številnimi še živečimi eksotičnimi drevesi.